Iz medija: Made in Rijeka: Ispred smo Nijemaca – mi već obučavamo radnike u inozemstvu dok oni to tek planiraju

Njemački ministar rada Hubertus Heil nedavno je izjavio da će i Njemačka obučavati radnike u Brazilu, Indoneziji i još nekim zemljama kako bi tako zadovoljila svoju potrebu za radnom snagom. Jasno je da Njemačka nema namjeru dovoditi nekvalificirane radnike kao što to nažalost čini Hrvatska”, navodi se u priopćenju za javnost iz rijećke agencije za posredovanje u zapošljavanju STAR.

Nadalje ističu kako ovo vide kao joś jedan problem za hrvatsko gospodarstvo jer je Njemačka sigurno puno primamljivija destinacija za strane radnike nego što su to Hrvatska i neke druge europske zemlje. Kažu i kako su  već  upozoravali na problem liberalizacije dolaska radnika iz zemalja Zapadnog Balkana koju Njemačka namjerava provesti i posljedice koje bi ta odluka mogla imati po hrvatsko tržište rada.

“Hrvatski radnici sve više odlaze iz Hrvatske, uskoro će otići i radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a sudeći prema namjeri Njemačke da “uvozi” radnike nakon što ih obuči za rad iz daljih destinacija, niti oni više neće dolaziti kod nas”,  kaže vlasnik Agencije Star, Aljoša Babić. “Hrvatska vlada mora pronaći adekvatne odgovore na ova nova stremljenja na europskom tržištu radne snage”, dodaje.

U tom smislu Agencija za posredovanje u zapošljavanju STAR iz Rijeke započela je program obuke stranih radnika u inozemstvu pod nazivom EU STANDARD JOBS – TRAINING PROGRAM (Program obuke za poslova po EU Standardima).

Prije mjesec dana potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji s Nikhil Multi Services Training Institutom iz Katmandua u Nepalu. Ovih dana započela je obuka prve skupine radnika za zanimanje u građevinarstvu. Uskoro će započetii obuka radnika u ostalim deficitarnim zanimanjima. Smatraju ovo izuzetno važnim i za hrvatsko gospodarstvo kao i za predstojeću obnovu zemlje od potresa.Uskoro otvaraju i centar za obuku radnika u nekoliko gradova u Indiji.

 “Može se reći da smo po ovome na neki način ispred Nijemaca. O ovome smo između ostalog izvjestili i predsjednika Vlade RH gosp. Andreja Plenkovića, predsjednika RH gosp. Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog Sabora gosp. Gordana Jandrokovića kao i Ministra rada Marina Piletića”, navodi Babić. “Želja nam je pridonijeti dolasku kvalitetne radne snage u Republiku Hrvatsku i pronaći odgovore na nove, sve zahtjevnije izazove vezane uz tržište rada.”

“Pozivamo i hrvatske gospodarske subjekte da nam se pridruže u ovom projektu jer uz njihovu pomoć ćemo još bolje moći “oblikovati” strane radnike kako bi se čim lakśe uklopili u hrvatsko tržište rada”, ističe Babić za kraj.

“Hrvatski radnici sve više odlaze iz Hrvatske, uskoro će otići i radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a sudeći prema namjeri Njemačke da “uvozi” radnike nakon što ih obuči za rad iz daljih destinacija, niti oni više neće dolaziti kod nas”, kaže vlasnik Agencije Star, Aljoša Babić. “Hrvatska vlada mora pronaći adekvatne odgovore na ova nova stremljenja na europskom tržištu radne snage”, dodaje.U tom smislu Agencija za posredovanje u zapošljavanju STAR iz Rijeke započela je program obuke stranih radnika u inozemstvu pod nazivom EU STANDARD JOBS – TRAINING PROGRAM (Program obuke za poslova po EU Standardima).Prije mjesec dana potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji s Nikhil Multi Services Training Institutom iz Katmandua u Nepalu. Ovih dana započela je obuka prve skupine radnika za zanimanje u građevinarstvu. Uskoro će započetii obuka radnika u ostalim deficitarnim zanimanjima. Smatraju ovo izuzetno važnim i za hrvatsko gospodarstvo kao i za predstojeću obnovu zemlje od potresa.Uskoro otvaraju i centar za obuku radnika u nekoliko gradova u Indiji. “Može se reći da smo po ovome na neki način ispred Nijemaca. O ovome smo između ostalog izvjestili i predsjednika Vlade RH gosp. Andreja Plenkovića, predsjednika RH gosp. Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog Sabora gosp. Gordana Jandrokovića kao i Ministra rada Marina Piletića”, navodi Babić. “Želja nam je pridonijeti dolasku kvalitetne radne snage u Republiku Hrvatsku i pronaći odgovore na nove, sve zahtjevnije izazove vezane uz tržište rada.””Pozivamo i hrvatske gospodarske subjekte da nam se pridruže u ovom projektu jer uz njihovu pomoć ćemo još bolje moći “oblikovati” strane radnike kako bi se čim lakśe uklopili u hrvatsko tržište rada”, ističe Babić za kraj.